Rust &
Ruimte.
Gezinnen en alleenstaanden, oude en jonge bewoners genieten van de rust, de ruimte en het groen. Bedrijven en organisaties met uiteenlopende signaturen weten zich verzekerd van een exclusieve en inspirerende locatie.
Geloof &
Cultuur.
Naast de bewoners en de zakelijke huurders genieten vele anderen van de pleinen: zij gaan naar de kerk van de Evangelische Broedergemeente, maken een mooie wandeling of bezoeken de culturele evenementen.
Ooit streken de Hernhutters hier neer om een gemeenschap te stichten met ruimte voor ontplooiing en bedrijvigheid, rust en bezinning. Aan het Broeder- en het Zusterplein van nu staan deze waarden nog steeds hoog in het vaandel. Iedereen die hiervoor open staat en een fijne plek zoekt om te wonen of te werken, verwelkomen wij graag als particuliere of zakelijke huurder.
Interesse? Neem contact met ons op!
‘Hier wonen betekent gezien worden en je welkom voelen, zonder enige verplichting.’
De gepensioneerde Johan Stam woont aan het Zusterplein 18. Hij vertelt: ‘We hebben de gezelligheid aan de “voorkant”: daar kijken we op de pleinen met wandelaars, bezoekers van concerten, trouwerijen en begrafenissen. We richten ons op de achterkant als we willen genieten van de tuin en de hoge bomen daarachter. Hier wonen betekent gezien worden en je welkom voelen, zonder enige verplichting.’
‘Ik was als klein meisje al verliefd op de pleinen door de sfeer. Nu ben ik blij dat mijn kinderen hier opgroeien.’
Melanie Bosch, eigenaar interieurgroothandel: ‘Van oudsher werd in deze huizen door de leden van de Broedergemeente gewerkt, gewoond en het geloof beoefend. Ons gezin brengt dat nog in praktijk: ik heb een bedrijf in het pand hiernaast. Ik was als klein meisje al verliefd op de pleinen door de sfeer. Nu ben ik blij dat mijn kinderen hier opgroeien. Waar we eerder woonden, was pesten heel gewoon. Hier hou je rekening met elkaars zwakheden en help je elkaar als je het wat moeilijker hebt. Hier is het zoals het in de hele wereld zou moeten zijn.’
‘Het groen, de zeventiende-eeuwse gebouwen: dit lijkt wel een Engels college!’
Rick Grobbee, hoogleraar klinische epidemiologie UMC Utrecht en bestuursvoorzitter van Julius Clinical: ‘De locatie van het Julius Centrum is stijlvol. Het groen, de zeventiende-eeuwse gebouwen: dit lijkt wel een Engels college! Hier werken is inspirerend, ook voor de vele bezoekers uit binnen- en buitenland.
Op loopafstand zijn hier prima horecavoorzieningen en we kunnen congressen organiseren in bijvoorbeeld Het Slot Zeist. Deze plek vormt een mooi passe-partout voor alles waar het Julius Centrum voor staat.’
‘Mijn cliënten voelen zich meteen thuis.’
Desiree Pieters, psycholoog en eigenaar praktijk voor persoonlijke coaching: ‘Als ik achter mijn werktafel zit, zie ik de eekhoorns, het nest van een groene specht en soms een ijsvogel.
Het is fijn om hier te werken, omdat het stil is. Ik bedoel hiermee niet alleen de afwezigheid van geluid, maar ook de rust die hier heerst. Cliënten lopen direct naar het raam en worden gegrepen door wat ze zien: de sloot, de bomen, de oude muren. Zij voelen zich meteen thuis.’
Tijdlijn van de religieuze beweging Evangelische Broedergemeente of Hernhutters
15de eeuw
In Moravië en Bohemen, het voormalige Tsjecho-Slowakije, ontstaat een nieuwe kerk, die we als voorloper beschouwen van de Reformatie.
1722
Een paar families van de ‘Brüder Unität’ uit Moravië vestigen zich op het landgoed van Nikolaus Ludwig graaf von Zinzendorf und Pottendorf in Saksen. Zij noemen hun nederzetting ‘Hernhut’, of te wel: ‘Onder de hoede van de Heer’. Voor de Hernhutters staat het leven en het lijden van Christus centraal. Zij hebben veel aandacht voor zending, maar ook voor scholing en opleiding.
1745
De Amsterdamse ijzerhandelaar Cornelis Schellinger en zijn vrouw Sofia Centen kopen het Slot Zeist ten behoeve van de Evangelische Broedergemeente of Hernhutters voor 157.000,00 gulden. Schellinger wordt zo vrijheer van Zeist en Driebergen en bezitter van een echt slot, de droom van elke patriciër.
Graaf von Zinzendorf, stichter van de Broedergemeente, krijgt van Schellinger de beschikking over een vleugel van het slot en de weilanden ervoor. Hierop worden de huizen van de Broedergemeente gebouwd.
Rechts van de oprijlaan wordt plaats ingeruimd voor de ongetrouwde zusters en weduwen (het Zusterhuis en het Weduwenhuis), aan de andere kant voor de ongetrouwde broeders (het Broederhuis). Later heten deze respectievelijk het Zuster- en Broederplein.
Omdat de broeders en zusters in hun eigen onderhoud moeten voorzien, richten ze verschillende bedrijven op zoals een bakkerij, een knopenfabriek, een zilversmederij en een blikslagerij. Hun producten verkopen ze in het Broederhuis: in feite het eerste warenhuis van Nederland.
Evangelische Broedergemeente Zeist
Zusterplein 20,
3703 CB Zeist
030 – 692 22 13
Openingstijden van ma t/m vrij 08:30-12:00
www.ebg.nl